c S
Prepad med policisti in ministrstvom se ne zmanjšuje 22.01.2021 21:04 Ljubljana, 22. januarja (STA) - Policijski sindikat in vodstvo policije oz. ministrstva za notranje zadeve ostajajo na različnih bregovih. Policisti so danes za tri ure še zaostrili stavko. Notranji minister Hojs je že ob začetku stavke nanjo odgovoril z objavo plač vseh v policiji. O tem so danes razpravljali tudi v DZ. Policiste je ta teden razburil še nov akt o sistemizaciji.

Policisti so danes za tri ure zaostrili svojo stavko, ki se je sicer začela že 11. januarja. Kot so pojasnili, so s to zaostritvijo vladi sporočili, da policisti svoje obveznosti izvajajo v skladu s predpisi, takšen odnos pa pričakujejo tudi od vlade. "Z zaostritvijo stavkovnih aktivnosti v obliki doslednega izvajanja naših nalog želimo pokazati vladi, da dela veliko napako, ker podcenjuje zaposlene v policiji in naše upravičene zahteve," so sporočili iz Policijskega sindikata Slovenije (PSS).

Z Generalne policijske uprave so na vprašanja STA o zaostritvi navedli, da "konkretne naloge policistom odrejajo vodje enot in ne sindikat. Prav tako so nekatere naloge obligatorne in se policisti, tudi če stavkajo, ne morejo sami odločati, ali jih bodo izvajali ali ne. Mednje spada tudi izvajanje nalog v povezavi s preprečevanjem širjenja nalezljive bolezni".

Tudi v sindikatu so ob napovedi zaostritve pojasnili, da bodo v času stavke izvajali tudi vse naloge, povezane s preprečevanjem širjenja nalezljive bolezni. Zaostritev pa je namenjena zagotavljanju višje stopnje varnosti na področju javnega zdravja državljanov. Tako naj se "ljudje za morebitne nevšečnosti ali slabo voljo zaradi izvajanja ukrepov obrnejo neposredno na vlado, ki je ukrepe sprejela".

V vodstvu policije so navedli, da verjamejo in zaupajo predstavnikom sindikata, da njihove načrtovane stavkovne aktivnosti ne bodo imele neposrednega vpliva na ljudi ali na njihovo varnost.

Poudarili so, da spoštujejo pravico zaposlenih do stavke, a od predstavnikov sindikata ter zaposlenih tudi upravičeno pričakujejo, "da bodo v času stavke zakonsko predpisane naloge dosledno opravljali. Naloge so policisti dolžni opravljati pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih".

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je sicer v DZ na odboru za notranje zadeve ocenil, da stavka Policijskega sindikata Slovenije (PSS) za zdaj poteka korektno, prav tako nima informacij, da bi policisti kje pretiravali s poostrenim nadzorom. Sam računa, da bo vlada stališče do stavkovnih zahtev sindikata sprejela že kmalu. A po njegovi oceni je stavka politično motivirana in poteka ob nepravem času.

Hojs, ki je stavko ob njenem začetku ocenil kot neupravičeno, je policiste tedaj razjezil tudi s tem, da je ministrstvo objavilo podatke o bruto plačah javnih uslužbencev ministrstva, policije in inšpektorata za notranje zadeve, skupno za 8694 zaposlenih za december 2020, razen tistih, ki opravljajo delo prek javnih del, in tistih, ki so prejeli plačo, nižjo od minimalne bruto plače (940,58 evra). Plače so bile za december in so vključevale dodatke.

O tem je danes več kot šest ur razpravljal tudi parlamentarni odbor za notranje zadeve, in sicer na zahtevo poslancev LMŠ. V razpravi je bilo večkrat slišati, da objava seznama zakonsko ni sporna, je pa vprašanje, ali je bila tudi modra.

V zadnjih dneh pa je policiste dodatno razburil nov akt o sistemizaciji in organizaciji v policiji, s katerim je vodstvo policije število zaposlenih v policiji povečalo za 254. Iz policijskih vrst prihajajo očitki, da novosti prinašajo povečanje administracije in nova vodstvena delovna mesta, moti pa jih tudi sprememba umestitve NPU.

Z aktom se "množijo najvišje vrednotena delovna mesta v policiji", je poudaril predsednik PSS Rok Cvetko. "Ta delovna mesta se očitno sistemizirajo za premestitve uslužbencev, ki bodo, kot kaže, odstavljeni, ko bo policija dobila novega generalnega direktorja policije," je prepričan. Po njegovih besedah akt ne sledi principom kariernega sistema in je v "večini primerov prirejen določenim posameznikom in interesnim skupinam".

Po pojasnilih vodstva policije novi akt med drugim ustvarja temelje za upravo avtocestne policije. A po nekaterih opozorilih bo ta opravljala delo, ki ga že sedaj sektor prometne policije v upravi uniformirane policije. Nekateri problematizirajo tudi sistemizacijo dveh delovnih mest pomočnika policijskega vikarja.

Kritike policistov so uperjene tudi v spremembe, ki se tičejo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in specialne enote policije. Vodja NPU bo odslej odgovoren direktorju uprave kriminalistične službe, medtem ko je bil doslej neposredno generalnemu direktorju policije. Temu po informacijah STA nekateri nasprotujejo, saj naj bi vodstvo policije zaobšlo zakonodajo in spremembo uvedlo s podzakonskim aktom.

Na GPU so v odgovoru na vprašanja STA pojasnili, da so spremenjen akt o notranji organizaciji, ki je začel veljati ta teden, uvedli zaradi potreb izvajanja nalog policije. V zadnjem desetletju se namreč policija srečuje z velikimi varnostnimi izzivi, kot so povečani tokovi nedovoljenih migracij, prometna preobremenjenost avtocest in nove oblike kriminala, pa tudi obvladovanje razmer v času epidemije. Zato je vseskozi treba ustrezno prilagajati tudi organizacijo dela skozi organizacijske spremembe policije.