c S
DZ o novelah zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti, ponovno o noveli zakona o davku na tonažo 24.01.2021 12:31 Ljubljana, 24. januarja (STA) - DZ bo od ponedeljka so srede zasedal na redni januarski seji, ki jo bo kot običajno začel z vprašanji vladni ekipi. Med drugim bodo poslanci na zahtevo državnega sveta odločali o noveli zakona o davku na tonažo, največ časa pa bodo predvidoma namenili splošni razpravi o novelah zakonov o tujcih ter o mednarodni zaščiti.

Skupno več kot 12 ur namenjenih splošni razpravi o novelah zakonov o tujcih ter o mednarodni zaščiti

Poslanci bodo v torek opravili prvo obravnavo vladnega predloga novele zakona o tujcih in novele zakona o mednarodni zaščiti. S prvo bodo v slovenski pravni red prenesli evropsko direktivo iz leta 2016. Z omenjeno evropsko direktivo se prenašajo pravila o pogojih za vstop in prebivanje državljanov tretjih držav za namene raziskovanja, študija, opravljanja pripravništva, programov izmenjave učencev ali izobraževalnih projektov in dela varušk au pair.

Z vladnim predlogom novele zakona o mednarodni zaščiti pa naj bi zagotovili hitre in učinkovite postopke mednarodne zaščite v praksi. Predlagane rešitve naj bi poleg tega preprečevale zlorabo sistema mednarodne zaščite. Predvidene so tudi sankcije za oviranje izvedbe postopkov mednarodne zaščite, neupoštevanje dolžnosti prosilcev za mednarodno zaščito, kršenje pravil bivanja v nastanitvenih centrih, pravil javnega reda in miru ter kazniva dejanja.

Prav tako naj bi omogočili učinkovitejšo izvedbo omejitve gibanja, osebe z mednarodno zaščito pa spodbujali k integraciji.

DZ ponovno o noveli zakona o davku na tonažo

Državni zbor bo na zahtevo državnega sveta ponovno odločal o vladni noveli zakona o davku na tonažo. To pot je za potrditev zakona potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. A sodeč po podpori na seji odbora DZ za finance se noveli zakona pri vnovičnem odločanju obeta zadostna podpora. Da je zakon ustrezen za sprejem, je na odboru glasovalo deset poslancev, proti so bili trije.

Z novelo zakona se za novih 10 let podaljšuje posebna ureditev, po kateri za ladjarje velja alternativna davčna obravnava.

Ladjarji imajo možnost posebne davčne obravnave od leta 2007. Gre za obliko državne pomoči, ki jo morala Slovenija priglasiti Evropski komisiji, ta pa jo vsakokrat odobri za novih deset let. Nazadnje je to storila leta 2018 z veljavnostjo do konca leta 2028. Hkrati je komisija državi naložila uskladitev zakona z novimi smernicami EU o državnih pomočeh na tem področju, vse to pa je vsebina tokratne novele zakona.

DZ o imenovanju Maje Brkan za kandidatko za sodnico na Splošnem sodišču EU v Luxembourgu

Med mandatno-volilnimi zadevami bo DZ med drugim odločal o imenovanju Maje Brkan za kandidatko za sodnico na Splošnem sodišču EU v Luxembourgu. Mandatno-volilna komisija državnega zbora jo je soglasno podprla, razprave glede njene kandidature praktično ni bilo. V DZ bo morala Brkanova na tajnem glasovanju za potrditev prejeti najmanj 46 glasov.

Zatem jo bo čakal še zahteven preizkus pred t. i. odborom 255, ki v skladu s pogodbo o Evropski uniji preverja primernost kandidatov za delo na Sodišču EU in Splošnem sodišču EU. Ta odbor je bil v minulih dveh letih usoden že za dva slovenska kandidata in Slovenija na Splošnem sodišču EU zaenkrat nima zasedenega nobenega od dveh zanjo predvidenih sodniških položajev.

Časovnica dogajanja v parlamentu

PONEDELJEK, 25. 1.

12.00 začetek seje DZ s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Janezu Janši in ministrski ekipi https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VIII&type=sej&uid=D61E6B0C0AFFCDBFC125865E002A37A4

TOREK, 26. 1.

9.00 nadaljevanje seje DZ, na kateri bodo obravnavali novelo zakona o tujcih in novelo zakona o mednarodni zaščiti https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VIII&type=sej&uid=D61E6B0C0AFFCDBFC125865E002A37A4

SREDA, 27. 1.

9.00 zadnji dan januarske seje DZ bodo poslanci med drugim ponovno odločali o spremembah zakona o davku na tonažo in obravnavali novelo zakona o vrtcih, predlog sprememb zakona o STA, ki so ga vložili poslanci Levice, ter novelo zakona o gospodarskih družbah in glasovali o predlogu za izvolitev kandidatke Maje Brkan za sodnico na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VIII&type=sej&uid=D61E6B0C0AFFCDBFC125865E002A37A4

PETEK, 29. 1.

9.00 delno zaprta seja odbora DZ za zadeve EU, na kateri bodo med drugim obravnavali predlog načrta za okrevanje in odpornost https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VIII&type=dt&uid=3E22DE41E5A66940C1258665003AF0D9