c S
Ilešič na predstavitvi kot kandidat za sodnika Sodišča EU 10.05.2021 07:41 Ljubljana, 10. maja (STA) - Marko Ilešič se bo danes v predsedniški palači popoldne predstavil javnosti kot kandidat za sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu. Ilešič je sicer slovenski predstavnik na tem sodišču že vse od vstopa Slovenije v EU leta 2004.

Predsednik republike Borut Pahor je predlog o imenovanju Ilešiča kot kandidata za sodnika na Sodišču EU v državni zbor posredoval v petek. Bil je eden od sedmih kandidatov, predsednik pa se je zanj odločil "po presoji kandidatur, pridobljenih mnenjih in opravljenih posvetovanjih z vodji vseh poslanskih skupin državnega zbora". Ilešiča je opisal kot "uglednega dolgoletnega sodnika Sodišča EU in večkratnega predsednika senatov tega sodišča".

Po današnji javni predstavitvi Ilešiča bo sledilo odločanje v državnem zboru, kjer bo moral kandidat na tajnem glasovanju prejeti podporo večine vseh poslancev, torej najmanj 46. Če mu bo to uspelo, pa ga čaka še preizkus pred t. i. Odborom 255, ki presoja primernost kandidatov za opravljanje funkcij na Sodišču EU.

Postopek imenovanja kandidata za eno mesto na Sodišču EU sicer traja že skoraj eno leto. Razpis za položaj je bil objavljen 26. junija lani.

Sodni svet je njegovo kandidaturo kot najprimernejšo podprl že novembra lani. Kot so tedaj zapisali v obrazložitvi, je "eden najuglednejših pravnih strokovnjakov, ki je bil in je še vpet tako v širše mednarodno kot domače pravniško okolje, z bogatimi akademskimi (tudi vodstvenimi) izkušnjami in dolgoletnim sodelovanjem pri oblikovanju odgovorov na različna zahtevna pravna vprašanja z vidika teorije in prakse".