c S
Revizijska komisija zavrnila zahtevka za revizijo v zadevi e-vinjete 10.05.2021 20:55 Ljubljana, 10. maja (STA) - Državna revizijska komisija je zavrnila zahtevka za revizijo odločitve o oddaji javnega naročila za e-vinjete, ki sta ju vložila zavrnjena ponudnika Marand in Iskratel. Dars je za vzpostavitev sistema elektronskih vinjet izbral slovaško družbo Skytoll. Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak odločitev revizijske komisije pozdravlja.

Državna revizijska komisija je v postopku pravnega varstva pri oddaji Darsovega javnega naročila za vzpostavitev in delovanje sistema elektronskih vinjet zahtevek za revizijo vlagatelja Marand in zahtevek za revizijo vlagatelja Iskratel zavrnila, so danes sporočili iz omenjene komisije.

Oba vlagatelja sta izpodbijala Darsovo odločitev o oddaji javnega naročila, s katero je ta ponudbo družbe Skytoll ocenil za dopustno in ji oddal javno naročilo, ponudbi obeh vlagateljev pa je zavrnil kot nedopustni.

"Odločitev Državne revizijske komisije nas ni presenetila in se je veselimo, še posebej, ker je pritrdila temu, kar smo v Darsu vseskozi zatrjevali; da smo postopke vodili v skladu z veljavno zakonodajo in načeli transparentnosti, enakopravnosti in konkurenčnosti," je v izjavi za medije v Ljubljani poudaril predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak. Sodelavcem je že naročil, naj nemudoma stopijo v stik z izbranim ponudnikom, da bi lahko vse roke v postopkih maksimalno pospešili in skrajšali.

Hajdinjak je spomnil, da je Dars izvajalca izbral že konec januarja, tako da bi pogodbo lahko podpisali do 1. marca. Vendar pa je zaradi zahtevkov za revizijo prišlo do skoraj trimesečnega zamika. "A ker se zavedamo, da je to pomemben vir prihodkov za Dars, saj smo v letu 2019 iz tega naslova iztržili 194 milijonov evrov, lani pa 144 milijonov evrov, bomo storili vse, da pohitrimo vse postopke in tako pridemo do uspešne izvedbe tega projekta," je izpostavil.

Kdaj bo Dars s Skytollom podpisal pogodbo, Hajdinjak ni želel napovedovati, na Darsu si želijo, da bi se to zgodilo čim prej. Zatem mora izvajalec predložiti še bančno garancijo za uspešno izvedbo del. "Sama uveljavitev in testiranje sistema nista odvisna zgolj od Darsa, ampak tudi od izbranega izvajalca," je podčrtal predsednik Darsove uprave. Rok za uvedbo 1. december 2021 je bil sicer postavljen ob predpostavki, da bi bila pogodba podpisana do 1. marca.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je na novico odzval na Twitterju. "Želeli so ustvariti afero in sklicevali seje v DZ le zato, ker se niso sprijaznili, da je Dars izbral za 17 milijonov cenejšega ponudnika, ki izpolnjuje vse razpisne pogoje. Sedaj je potrjeno, da so bili vsi postopki vodeni ustrezno in gospodarno," je zapisal.

Državna revizijska komisija je v danes objavljeni odločitvi izpostavila, da Marand v postopku pravnega varstva ni izkazal naročnikovih kršitev, ko je Dars njegovo ponudbo zavrnil kot nedopustno iz razloga preseganja zagotovljenih sredstev. Iskratel pa ni izkazal naročnikovih kršitev, ko je Dars njegovo ponudbo zavrnil, ker s ponudbo ni izkazal izpolnjevanja pogojev za sodelovanje.

Niti Marand niti Iskratel torej v postopku pravnega varstva nista izkazala naročnikovih kršitev, ko se je pri pregledu ponudbe družbe Skytoll zanesel na potrjeno referenčno potrdilo referenčnega naročnika in ponudbo te družbe štel za skladno z naročnikovimi zahtevami ter mu kot edinemu ponudniku z dopustno ponudbo oddal javno naročilo, so dodali.

Dars je konec januarja odločil, da bo sistem elektronske vinjete v Sloveniji vzpostavil Skytoll, ki je na razpisu oddal 15,7 milijona evrov vredno ponudbo. Uvedba elektronske vinjete je predvidena s 1. decembrom, veljala pa bo eno leto od datuma nakupa.

Na razpis so se prijavili trije ponudniki, poleg Skytolla še Iskratel v partnerstvu z madžarskima ARH Informatics in Dataking Informatikai (14,2 milijona evrov brez DDV) ter konzorcij podjetij Marand, Telekom Slovenije, Pošta Slovenije in Kapsch (33,4 milijona evrov brez DDV).

Razpis za e-vinjete sicer buri tudi politične duhove, februarja je o njem razpravljala parlamentarna komisija za nadzor javnih financ. Predlagatelji seje iz vrst SAB, LMŠ, SD in Levice so na podlagi medijskega poročanja sumili, da so se pri razpisu dogajale nepravilnosti. Več medijev je namreč po izbiri izvajalca poročalo, da izbrani Skytoll nima izkušenj z vzpostavitvijo nadzornega sistema za e-vinjete in tudi da je Dars javno naročilo v korist slovaškega podjetja večkrat spremenil.

Hajdinjak je vse očitke zavrnil, Vrtovec pa je zatrjeval, da upravi Darsa zaupa.

Uvedbo elektronskih vinjet na slovenskih avtocestah predvideva novela zakona o cestninjenju, ki jo je DZ sprejel oktobra 2020. Elektronska vinjeta se sicer po vsebini ne bo bistveno razlikovala od zdajšnje vinjete v obliki nalepke in bo ohranila enak princip cestninjenja, tako da ne bo šlo za cestninjenje po prevoženi razdalji. Bo pa elektronska vinjeta veljavna eno leto od nakupa in ne bo več vezana na koledarsko leto.

Tovornjaki, avtobusi in druga vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone največje dovoljene mase imajo že od aprila 2018 svoj sistem elektronskega cestninjenja DarsGo, v katerem se cestnina plačuje po dejansko prevoženi razdalji.