c S
Ob prelomu leta: Pestro na čelu največjih podjetij 01.01.2020 Leto 2019 je prineslo predčasne zamenjave vodilnih nekaterih največjih podjetij v Sloveniji. Buren je bil odhod uprave Petrola, mirneje je bilo na Telekomu Slovenije, kjer sta v pol leta odšla dva predsednika uprave in prva nadzornica. Brez dolgoletnega šefa je ostala Intereuropa, nova direktorja imata HSE in Teš.


Odhod Berločnikove uprave Petrola sprožil številna ugibanja

Najburnejše odzive je sprožila zamenjava uprave Petrola pod vodstvom Tomaža Berločnika, ki je z družbo dosegal rekordne rezultate in ga je Združenje Manager nekaj tednov pred odhodom iz Petrola razglasilo za menedžerja leta. Nadzorni svet pod vodstvom Nade Drobne Popović je 24. oktobra z Berločnikom ter članoma uprave Rokom Vodnikom in Igorjem Stebernakom sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata. Ob sprva skopi informaciji o razlogih za odhod - razhajanje med nadzorniki in upravo glede izvajanja strategije družbe - so se pojavile špekulacije o ozadju zamenjave.

Omenjalo se je, da bi lahko bili razlogi politični (da za zamenjavo stoji stranka LMŠ premierja Marjana Šarca ali 'stara' stranka SD, katere člani so razmeroma visoko v strukturi Petrola ali poslujejo z družbo) ali da so v ozadju ruski interesi po vstopu v Petrol, kar je izhajalo iz dejstva, da je Drobne Popovićeva tudi finančna direktorica Acronija iz skupine Sij, ki je v pretežni ruski lasti.

Vlada je pojasnila zahtevala od Slovenskega državnega holdinga (SDH), primer je obravnavala tudi komisija DZ za nadzor javnih financ. SDH je k posredovanju več informacij pozval nadzorni svet Petrola in tudi zahteval sklic skupščine. Delničarji so lahko slišali dve plati zgodbe, nadzornikov in nekdanje uprave, ki sta bili različni. Nadzorniki so trdili, da uprava namerno ni upoštevala njihovih opozoril, da so izračuni glede načrtovanih investicij in zadolženosti (oboje bi močno presegalo predvidene vrednosti v strategiji družbe) napačni, zaradi česar je izgubila njihovo zaupanje. Nekdanja uprava pa je trdila, da je v izračunih res prišlo do lapsusa, da pa bi se ga dalo popraviti in družbi ne bi nastala škoda, ter dejala, da je nadzornike razumela, da mora s položaja oditi zaradi razhajanja v strategiji, ne zaradi napake.

Nadzorni svet, ki ga po tem, ko je vodenje uprave začasno prevzela Drobne Popovićeva, vodi Sašo Berger, je začel postopke za imenovanje nove uprave, ki pa še niso končani. V upravi sta trenutno poleg Drobne Popovićeve Danijela Ribarič Selaković in delavska direktorica Ika Krevzel Panić.


V Telekomu v pol leta odstop dveh šefov uprave in prve nadzornice

Z mesta predsednika uprave Telekoma Slovenije je aprila letos, po šestih letih in pol, torej sredi drugega mandata - s čimer je bil med predsedniki uprave Telekoma doslej najdalje na čelu družbe - odšel Rudolf Skobe. Dejal je, da ne čuti več popolnega zaupanja, ki je potrebno za uspešno vodenje takšne skupine. Takrat še prva nadzornica Lidia Glavina je bila presenečena, saj da je imela uprava in z njo predsednik ves čas njihovo popolno zaupanje. Vodenje uprave je začasno prevzel član uprave Tomaž Seljak.

Konec avgusta, nekaj dni pred skupščino, je bil za predsednika uprave imenovan Matjaž Merkan, nekdanji direktor Swatycometa, skupščina pa je imenovala nova nadzornika, Igorja Rozmana in Barbaro Cerovšek Zupančič, ki sta nadomestila Ljubomirja Rajšića in Glavinovo, ki sta odstopila. Septembra je nadzorni svet za svojo predsednico izbral članico nadzornega sveta Barbaro Kürner Čad. Merkan ni dolgo zdržal na čelu skupine, sredi novembra je iz osebnih razlogov odstopil.

Vodenje uprave je začasno spet prevzel Seljak, ki pa je nato okoli mesec dni pozneje dobil poln mandat predsednika uprave. Nadzorniki so upravo imenovali tudi Matjaža Beričiča, ki je bil v Telekomu doslej zadolžen med drugim za IKT in omrežja, tudi v upravi pa bo odgovoren za področje tehnologije. V upravi so tudi Ranko Jelača, od marca 2016 odgovoren za marketing, in Vida Žuga, zadolžena za finance, ki je v upravo prišla februarja letos, ter delavska direktorica Špela Fortin.

V času menjav vodilnih je družba doživela nov udarec zaradi svojega nedobičkonosnega medijskega projekta Planet TV - arbitražno sodišče v Švici je presodilo, da je družba Antenna Slovenia pravilno uveljavila prodajno opcijo v družbi Antenna TV SL (ki izdaja Planet TV), in Telekomu Slovenije za 34-odstotni delež v tej družbi naložilo plačilo 17,6 milijona evrov kupnine oz. skupaj z obrestmi okoli 23 milijonov evrov.


V Intereuropi zamenjali Gortana, čakajo na nadzornike iz Pošte

Nadzorniki logistične družbe Intereuropa so dva dni, preden je Pošta Slovenije končala odkup večinskega deleža Intereurope od bank, odslovili predsednika uprave Ernesta Gortana, ki je bil na čelu logista od junija 2009 in je aprila letos dobil dveletni mandat na čelu uprave. Kot razlog za odpoklic so navedli zamude pri uvajanju ustreznega sistema korporativnega upravljanja in ustreznega sistema odkrivanja in preprečevanja prevar. Družba je takrat, ko je portal Siol pisal, da je Gortana odneslo dogajanje v zagrebški hčerinski družbi, objavila, da je poslovodstvo družbe Intereuropa logističke usluge Zagreb odkrilo, da je eden od zaposlenih poneveril sredstva in da izvajajo forenzični pregled.

Vodenje Intereurope je začasno prevzel dosedanji član uprave Marko Cegnar, v upravo pa je bil takrat imenovan tudi nadzornik Intereurope Matija Vojsk.

Po prevzemu, s katerim bo nastalo eno največjih logističnih podjetij v Sloveniji, bo Intereuropa dobila nove nadzornike. Na skupščini 30. decembra bodo predvidoma imenovani trije člani poslovodstva Pošte - generalni direktor Boris Novak ter člana poslovodstva Andrej Rihter in Vinko Filipič - ter nekdanji nadzornik Pošte in Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Milan Perović.


Na čelu HSE Nikolić, na čelu Teša Vračar, na čelu Premogovnika Velenje Mavec

Kadrovske spremembe na vrhu sta doživela tudi HSE in njegova družba Termoelektrarna Šoštanj (Teš). Januarja je odstopil generalni direktor HSE Matjaž Marovt, nato marca še predsednik nadzornega sveta HSE Perović, oba iz osebnih razlogov. Vodenje nadzornega sveta je prevzel Boštjan Markoli, nadzorniki pa so z aprilom za novega generalnega direktorja imenovali dotedanjega finančnega direktorja v HSE Stojana Nikolića. V poslovodstvo so z majem imenovali še Viktorja Vračarja in s 15. julijem Mirka Marinčiča.

V Tešu je januarja odstopil direktor Arman Koritnik. Vodenje družbe je februarja začasno prevzel Mitja Tašler, nato pa je s septembrom polni mandat generalnega direktorja dobil Viktor Vračar, Tašler pa je postal direktor.

Novega šefa je letos dobila še ena družba iz skupine HSE, in sicer Premogovnik Velenje, na čelu katerega je oktobra Ludvika Goloba zamenjal Marko Mavec.


Prepišno tudi v SDH, DUTB z novim izvršnim vodstvom

Kadrovske menjave v SDH so se nadaljevale tudi v letošnjem letu. S čela uprave je marca odstopila Lidia Glavina, začasno jo je zamenjal nadzornik SDH Igor Kržan. Vodenje uprave s polnim mandatom je z oktobrom prevzel Gabrijel Škof, ki je nazadnje vodil zavarovalnico Adriatic Slovenica, Kržan se je vrnil med nadzornike.

V tričlanski upravi ima sicer še najdaljši staž Boštjan Koler, ki je na položaju okoli leto dni. Tretji član uprave Boris Medica je mandat začel decembra letos, potem ko je odstopil Andrej Božič, ki je delo v upravi začel januarja letos.

Škof je v nedavnem pogovoru za STA ocenil, da je bilo na vrhu SDH v zadnjem obdobju preveč sprememb. "Tovrstne spremembe v nobeni družbi niso dobre, ker motijo normalen razvoj poslovanja, sploh če gre za tako veliko institucijo, kot je SDH," je dejal. Sam v upravo ni prišel "vedrit", je dejal, in računa na ves mandat.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je po lanskih menjavah med neizvršnimi direktorji letos dobila nove izvršne direktorje. Najprej je bil za glavnega izvršnega direktorja imenovan Matej Pirc, nato sta se mu pridružila še izvršna direktorja Andraž Grum in Bojan Gantar.


V nadzornem svetu Cinkarne namesto Jamnika Gobbo, Benčina s čela družbe odhaja v 2020

Skupščina Cinkarne Celje se je decembra seznanila z odstopom Boruta Jamnika iz nadzornega sveta in namesto njega med nadzornike imenovala Maria Gobba, sicer med drugim tudi nadzornika Zavarovalnice Triglav. Prvotni kandidat za to funkcijo je bil nekdanji prvi mož Gorenja Franjo Bobinac, a je od kandidature odstopil.

Jamnik, sicer predsednik uprave Modre zavarovalnice, ki je z 20 odstotki največja posamična lastnica Cinkarne, je odšel, ker je tudi nadzornik banke Nova KBM in farmacevtske družbe Krka. Zaradi nadzorništva v drugi največji slovenski banki se je moral mestu v enem od treh nadzornih svetov odpovedati. Gobbo je bil kandidat Modre zavarovalnice, zanj pa nista glasovala državna DUTB z 12,83-odstotnim in SDH z 11,41-odstotnim deležem.

Družbo prihodnje leto čakajo spremembe v upravi, in sicer bo generalni direktor Tomaž Benčina, kot je napovedal, junija po izteku tretjega mandata zapustil družbo.


Mesu tretji mandat na čelu SŽ, Dars z novimi nadzorniki

Dušan Mes je decembra dobil še tretji štiriletni mandat na čelu Slovenskih železnic (SŽ), začel ga bo marca prihodnje leto, in ima doslej najdaljši staž na čelu državnega železniškega podjetja, ki je v času Mesovega vodenja izboljšalo večino finančnih kazalcev.

Država je v upravljalcu avtocest Darsu razširila nadzorni svet s šestih na devet članov, od katerih so trije predstavniki zaposlenih, in imenovala nove nadzornike. Predstavniki kapitala so postali Boris Božičnik, Matej Čufer, Andrej Hudoklin, Jože Oberstar in Jožef Zimšek, eno mesto pa je ostalo nezapolnjeno. Pred menjavo nadzornikov se je ugibalo o možni zamenjavi predsednika uprave Darsa Tomaža Vidica, a ta zaenkrat ostaja na položaju.

Ljubljana, 27. decembra (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.