c S
V Davosu ob 50. izvedbi WEF Trump in Thunbergova 20.01.2020 Svetovni gospodarski forum (WEF), ki se začne jutri, bo v Davosu 50. združil svetovne gospodarske in politične voditelje. Med njimi bosta ameriški predsednik Donald Trump ter nemška kanclerka Angela Merkel, znova pa tudi mlada švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg. V ospredju bodo globalna tveganja s podnebnimi spremembami na čelu.

Jubilejna 50. izvedba letnega srečanja WEF, ene najvplivnejših konferenc na svetu, bo med 21. in 24. januarjem potekala pod naslovom Deležniki za celosten in trajnosten svet. Po navedbah organizatorjev, ki jih povzemajo v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca, je udeležbo napovedalo okoli 250 političnih voditeljev z vsega sveta, vodje mednarodnih organizacij in ustanov ter predstavniki vodilnih svetovnih gospodarskih korporacij. Med njimi bo tudi premier Šarec.

V času, ko se globalna moč ne meri več le v številu vojakov in bruto domačem proizvodu, ampak tudi v vplivu na družbenih omrežjih, bo ton srečanja v tem znanem turističnem središču v kantonu Graubünden spet pomembno narekovala 17-letna Thunbergova, navaja nemška tiskovna agencija dpa. V javnem pismu je mladenka s skupino mladih somišljenikov zahtevala končanje "norosti" investiranja v fosilna goriva.

81-letni ustanovitelj WEF Klaus Schwab v Davos ni le vnovič povabil Grete, pač pa je tudi prevzel nekaj njenega besednjaka. Novinarje je v torek spomnil, da se svet sooča s krizo. "Pri vprašanju podnebnih sprememb ne želimo doseči točke brez povratka," je poudaril na novinarski konferenci. "Ne želimo, da prihodnja generacija podeduje svet, ki je vse bolj sovražen in vse manj prijazen za življenje," je dejal in spomnil na uničujoče požare v Avstraliji.

Konferenca se bo osredotočila tudi na številne druge pereče globalne probleme, kot so ohlajanje svetovne gospodarske rasti, trgovinske vojne ter geopolitične napetosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Politično okolje je polarizirano, gladina morij se zvišuje, po svetu gorijo požari," je v sredo poudaril predsednik WEF Borge Brende. "To je leto, ko morajo svetovni voditelji sodelovati z vsemi sektorji družbe za popravo in poživitev naših sistemov sodelovanja, ne le za kratkoročno korist ampak za naslavljanje globoko zakoreninjenih tveganj," je dejal.

V zadnjih letih so se tako ekonomskim tveganjem med osrednjimi temami, o katerih svetovni voditelji razpravljajo v Davosu, pridružile podnebne spremembe. Tokrat so v raziskavi WEF o najhujših globalnih tveganjih za prihodnje desetletje prvih pet mest zasedli okoljski problemi - od ekstremnih vremenskih pojavov do neustreznega naslavljanja podnebnih sprememb.

Za samo leto 2020 je več kot 750 v anketi sodelujočih gospodarstvenikov in strokovnjakov kot razlog za največjo skrb izpostavilo ekonomske konfrontacije in politično polarizacijo. K temu je močno prispeval ameriški predsednik Donald Trump, ki se bo letos boril za nov predsedniški mandat.

WEF je sicer v 50-letni zgodovini pogosto veljal za prizorišče, kjer je diplomacija prebijala meje. Leta 1987 je imel v Davosu zunanji minister tedanje Zahodne Nemčije Hans-Dietrich Genscher govor, ki je veljal za enega ključnih pri končanju hladne vojne. Leto pozneje je srečanje med turškimi in grškimi voditelji v Davosu pripomoglo k preprečitvi vojne med sredozemskima rivaloma.

WEF je tudi spodbudil številne mednarodne pobude, kot je denimo skupina G20, globalno zavezništvo za cepljenje in imunizacijo ter globalni sklad za boj proti aidsu, tuberkulozi in malariji.

Letos je program organiziran v skladu s konceptom deležniškega kapitalizma. Gre za idejo, da morajo podjetja delovati ne le v interesu svojih delničarjev, pač pa tudi odgovorno do družbe in okolja. Prav tako je Schwab napovedal globalno pobudo, v sklopu katere bi v prihodnjem desetletju izučili milijardo ljudi, da bi se lahko spopadli z izzivi digitalizacije na delovnem mestu, ter načrt za zasaditev 1000 milijard dreves do 2030.

Šarec bo imel v Davosu kot razpravljavec še posebej izpostavljeno vlogo na panelu o odpiranju javnega sektorja umetni inteligenci. Sodeloval bo tudi na panelu, ki bo namenjen nadaljevanju strateškega dialoga o Zahodnem Balkanu, in panelu, namenjenem razpravi o strateški suverenosti EU. Pozornost bo namenil tudi panelu z naslovom Ustvarjanje rasti za srednjo in vzhodno Evropo, so napovedali v Šarčevem kabinetu.

Predsednik vlade bo tudi gost na Schwabovi slavnostni večerji, pa bo tudi opravil več bilateralnih srečanj, so še sporočili.

Davos, 20. januarja (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.