c S
Po svetu v uporabi sedem cepiv, v Evropi v pričakovanju še štirih 18.02.2021 Takoj po pojavu novega koronavirusa so se farmacevtska podjetja lani z izjemno hitrostjo lotila razvoja ustreznega cepiva in manj kot leto dni pozneje se je z najbolj uspešnimi marsikje že začelo cepljenje. Trenutno je v uporabi sedem cepiv, ki se v marsičem razlikujejo. V Evropi veliko stavijo še na štiri cepiva, ki zaenkrat še niso odobrena, naj pa bi bila kmalu oz. še letos.

BioNTech/Pfizer

Cepivo nemškega BioNTecha in ameriškega Pfizerja se je izkazalo za 95-odstotno učinkovito.

Osnovano je na inovativni tehnologiji informacijske RNK (mRNK). Vsebuje delček genskega zapisa virusa, ki vsebuje zapis za specifičen antigen. Telesne celice nato s pomočjo tega genskega zapisa proizvedejo antigen, ki izzove imunski odziv.

Za zaščito sta potrebna dva odmerka, načeloma v razmiku treh tednov.

Cepivo je treba hraniti pri temperaturah okoli minus 70 stopinj Celzija, na temperaturah med dvema in osmimi stopinjami je lahko pet dni.

Glede na ugotovitve na podlagi laboratorijskih testov ohranja učinkovitost tudi proti novim različicam novega koronavirusa, čeprav nekoliko šibkejšo pri južnoafriški.

Decembra je bilo odobreno za uporabo v Združenem kraljestvu, kmalu nato pa kot prvo dotlej tudi v ZDA in EU. Odtlej so ga odobrili še v več deset drugih državah.

Cepivo proizvajajo v Nemčiji, Belgiji in v ZDA. Do konca leta načrtujejo proizvodnjo dveh milijard odmerkov cepiva.

Moderna

Cepivo ameriške Moderne je približno 94-odstotno učinkovito.

Prav tako temelji na tehnologiji mRNK, za zaščito pa sta potrebna dva odmerka v razmiku štirih tednov.

Cepivo je mogoče šest mesecev shranjevati pri do minus 20 stopinjah Celzija, do 30 dni pa je stabilno pri temperaturi od dveh do osmih stopinj Celzija.

Cepivo se je v laboratorijski študiji izkazalo za učinkovito tudi proti britanski in južnoafriški različici virusa.

Decembra so kot prva država njegovo uporabo odobrile ZDA, v začetku januarja tudi EU in Združeno kraljestvo.

Cepivo proizvajajo v ZDA, Švici in Španiji. Do konca leta naj bi proizvedli med 600 milijoni in milijardo odmerkov.


AstraZeneca/Univerza v Oxfordu

Učinkovitost cepiva britanskega podjetja se je izkazala za 70-odstotno.

Gre za t. i. vektorsko cepivo, ki vsebuje za človeka nenevaren virus, denimo adenovirus, ki ne more povzročiti bolezni. Vanj vstavijo genski zapis za antigen novega koronavirusa. Posledično vektor proizvede antigen, ga izrazi na svoji površini in na ta način pri osebi sproži imunski odziv. Potrebna sta dva odmerka v razmiku do 12 tednov.

Hrani se pri temperaturah med dvema in osmimi stopinjami Celzija.

Cepivo naj bi bilo učinkovito proti britanski različici, medtem ko naj bi proti južnoafriški ščitilo le v omejeni meri.

Cepivo so decembra odobrili v Združenem kraljestvu, sledile so Indija, Argentina in Brazilija, konec januarja tudi EU.

Podjetje naj bi letos proizvedlo tri milijarde odmerkov cepiva, in sicer na različnih lokacijah, vključno z Veliko Britanijo, Indijo in Brazilijo.


Sputnik V

Cepivo, ki ga je razvil ruski inštitut Gamaleja, se je izkazalo za 91,6-odstotno učinkovito.

Gre za vektorsko cepivo. Potrebna sta dva odmerka v razmiku 21 dni. V liofilizirani obliki se ga shranjuje na temperaturi med dvema in osmimi stopnjami Celzija, sicer pa pri minus 18 stopinjah.

Ruske oblasti so Sputnik V registrirale že avgusta lani, več mesecev pred objavo rezultatov zadnje faze obsežnega kliničnega testiranja. Širše cepljenje z njim so začeli decembra.

Cepivo je bilo odtlej odobreno v prek 20 državah, vključno z Brazilijo, Argentino, Alžirijo, Bolivijo, Srbijo in Iranom. Minuli mesec je kot prva država članica EU cepivo odobrila tudi Madžarska.

Cepivo proizvajajo v Rusiji, v tem mesecu pa naj bi se proizvodnja med drugim začela še v Indiji, Južni Koreji, Braziliji in Kazahstanu.


CoronaVac

Kitajsko podjetje Sinovac je razvilo cepivo CoronaVac, ki temelji na inaktiviranih virusih. Shranjuje se med dvema in osmimi stopinjami Celzija.

Podatki o učinkovitosti še niso jasni, saj je še v tretji fazi testiranja, ki poteka v več državah. Sodeč po rezultatih v Braziliji naj bi bil okoli 50-odstotno učinkovit pri preprečevanju okužbe in 80-odstotno učinkovit pri preprečevanju hujšega poteka bolezni. Potrebna sta dva odmerka.

Za nujno uporabo pri ogroženih skupinah je na Kitajskem odobren od lanskega julija, pogojno dovoljenje za promet je prejelo v začetku meseca.

S SinoVacom so podpisale pogodbe številne azijske države, pa tudi Brazilija in Čile. Indonezija je januarja prav s tem cepivom začela množično kampanjo cepljenja. Dogovore je podjetje med drugim sklenilo še z Brazilijo in Čilom. Za nujno uporabo ga je odobrila tudi Turčija.


Sinopharm

Prvo kitajsko cepivo proti covidu-19, ki je prav tako inaktivirano, je razvilo farmacevtsko podjetje Sinopharm. Pogojno dovoljenje zanj so kitajske zdravstvene oblasti izdale konec decembra.

Cepivo je po navedbah tega podjetja več kot 79-odstotno učinkovito, potrebna sta dva odmerka. Združeni arabski emirati, ki so cepivo odobrili v začetku januarja, navajajo celo 86-odstotno učinkovitost.

Za uporabo cepiva Sinopharma so se medtem poleg Združenih arabskih emiratov odločili še v Bahrajnu, Srbiji in nedavno tudi na Madžarskem.


Covaxin

Cepivo podjetja Bharat Biotech je prvo v Indiji razvito cepivo proti covidu-19, ki je bilo v začetku januarja odobreno za nujno uporabo. Njegova učinkovitost še ni znana.

Gre za inaktivirano cepivo, kar pomeni, da ga sestavljajo mrtvi koronavirusi. Ob vstopu v telo jih imunske celice kljub temu prepoznajo in sprožijo odziv imunskega sistema, ki proizvede protitelesa.

Potrebna sta dva odmerka cepiva, ki se ga lahko shranjuje na temperaturi med dvema in osmimi stopinjami Celzija.

Bharat Biotech želi do konca leta v svojih štirih obratih v Indiji proizvesti 700 milijonov odmerkov cepiva.


Trenutno je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije po svetu 242 kandidatnih cepiv, ki uporabljajo niz različnih tehnik. 176 cepiv je še v predklinični fazi, 66 pa v fazi kliničnega testiranja, od tega 21 v zadnji, tretji fazi. V Evropi veliko stavijo na štiri cepiva, ki zaenkrat še niso odobrena, naj pa bi bila kmalu oz. še letos.


Janssen


Cepivo podjetja Janssen Pharmaceutica, ki je del ameriške skupine Johnson & Johnson, se je izkazalo za 66-odstotno učinkovito.

Gre za vektorsko cepivo. Za vzpostavitev odpornosti je potreben zgolj en odmerek.

Cepivo se hrani pri temperaturi med dvema in osmimi stopinjami Celzija, na ta način pa ostane stabilno najmanj tri mesece.

V Južni Afriki, kjer je razširjena bolj nalezljiva južnoafriška različica, se je izkazalo za 57-odstotno učinkovito.

V ZDA je podjetje prošnjo za izredno odobritev uporabe vložilo v začetku meseca, v EU naj bi to storilo sredi meseca.

Cepivo bodo proizvajali tako v ZDA, Evropi kot Aziji in Afriki, do konca leta naj bi proizvedli milijardo odmerkov.


Novavax


Cepivo ameriškega Novavaxa se je na kliničnem testiranju v Veliki Britaniji izkazalo za 89-odstotno učinkovito.

Osnovano je na proteinih. Vsebuje laboratorijsko proizvedene nanodelce proteina S, ki se sicer nahaja na površini novega koronavirusa. Ko oseba prejme cepivo, imunski sistem te delce proteina prepozna kot tuje in razvije naravno zaščito pred njimi.

Za zaščito sta potrebna dva odmerka. Najmanj šest mesecev ga je mogoče hraniti pri temperaturah med dvema in osmimi stopinjami Celzija.

Cepivo se je med kliničnimi testiranji kot v veliki meri učinkovito izkazalo tudi proti britanski različici, precej manj pa proti južnoafriški.

Evropska agencija za zdravila je v začetku meseca začela tekoči pregled cepiva.

Cepivo naj bi med drugim proizvajali v ZDA, na Češkem, v Španiji, na Švedskem, Danskem in v Južni Koreji, pa tudi v Indiji. Letos naj bi proizvedli okrog dve milijardi odmerkov.


CureVac


Učinkovitost cepiva nemškega podjetja CureVac še ni znana, v prvi fazah pa je bil po navedbah podjetja odziv z vidika tvorbe protiteles pri cepljenih primerljiv z odzivom pri tistih, ki so covid-19 preboleli. Podjetje je decembra začelo tretjo fazo testiranja.

Osnovano je na mRNK tehnologiji, potrebna pa sta dva odmerka, načeloma v razmiku 28 dni.

Cepivo pri petih stopinjah Celzija obstane tri mesece, na sobni temperaturi pa 24 ur.

Cepivo naj bi bilo po poročanju časnika Financial Times namenjeno zlasti za evropski trg. Ema je minuli petek začela tekoči pregled cepiva.

Do konca leta podjetje načrtuje proizvodnjo več sto milijonov odmerkov cepiva. Združilo je moči z nemškim farmacevtskim velikanom Bayerjem, ki bo od prihodnjega leta proizvajal cepivo.


Valneva

Trenutno sta v teku prva oz. druga faza kliničnega testiranja cepiva francosko-avstrijskega podjetja Valneva; prve rezultate je pričakovati aprila.

Gre za klasično cepivo, ki temelji na inaktiviranih virusih in se skladišči pri dveh do osmih stopinjah Celzija. Predvidena sta dva odmerka.

Čeprav ga v kratkem še ni pričakovati na trgu, ima pogodbo o dobavi cepiva za drugo polovico leta že sklenjeno Velika Britanija, o nakupu cepiva se s podjetjem pogaja tudi Evropska komisija.

Ljubljana, 16. februarja (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.